Bewoners Steendam, EBC Glasvezeltechniek BV, KPN….een succesvolle combinatie:

Het project Steendam is een succesverhaal omdat dit FTTH project behoort tot de top-3 best bezette glasvezelnetwerken van KPN.

Steendam, gelegen in het centrum van het Groningse aardbevingsgebied, had naast de lasten van de aardgaswinning ook te stellen met traag internet en daardoor beperkte beschikbaarheid van onze diensten zoals de bestelbaarheid van interactieve TV.

Om o.a. de aanleg van snel internet te realiseren was in Steendam een Coöperatie opgericht. Eind 2015 zijn vanuit deze coöperatie met KPN verkennende  gesprekken gestart om de aanleg van een glasvezel netwerk te realiseren.

Het ging hier om een relatief klein FTTH netwerk waarmee 191 huishoudens HP “Homes Passed” zouden worden. VDSL buitenringen of andere alternatieven zoals 4G waren in het betreffende gebied geen afdoende oplossing. Dat er iets moest gebeuren was duidelijk want de inwoners van Steendam hadden terecht reden tot klagen over hun internet snelheid.

Het resultaat van deze lange koperlijnen en daardoor traag internet was dat 75 van de 191 huishoudens geen vaste diensten meer afnamen van KPN. Ze hadden hun vaste lijn opgezegd en waren overgestapt naar alternatieve internet en TV diensten van onder andere Canal Digitaal.

Van het begin af aan heeft KPN duidelijk gemaakt dat de aanleg van glasvezel in dat betreffende buitengebied qua investering te duur zou zijn als KPN de enige investeerder zou worden. De coöperatie gaf aan dat de bewoners van Steendam bereid waren om de aanleg van FTTH deels zelf te financieren en tegelijkertijd de handen uit de mouwen wilden steken. EBC Glasvezeltechniek BV bleek bereid om kosten neutraal conform KPN specificaties het netwerk aan te leggen. Reden daarvoor was het feit dat de eigenaar woonachtig is in Steendam en zelf ook volop zou profiteren van het toekomstige netwerk.

We hebben gezamenlijk gewerkt aan een voor beide partijen aanvaardbare businesscase. In de uiteindelijke deal moesten de bewoners ca.  €800,- euro per huishouden zelf bijdragen om een FTTH aansluiting te krijgen.

In januari 2016 hadden we een “Go” vanuit KPN CO om tot de aanleg over te gaan. De coöperatie stond al in de startblokken. Met vereende krachten werd door een grote ploeg vrijwilligers avond na avond en weekend na weekend gewerkt aan de aanleg van het netwerk. In een korte periode van slechts 5 maanden lag de buizeninfrastructuur in de grond. In juli konden de eerste glasvezels worden geblazen en de huizen worden aangesloten. Eind oktober hebben we de eerste aansluiting (in het podium café van Peter en Lenie) werkend kunnen opleveren. De overige postcodes kwamen pas conform het daarvoor geldende proces in januari 2017 beschikbaar voor levering. Onderstaande grafiek laat zien dat na de oplevering in januari 2017 de bezetting op FTTH nog steeds groeit.

De hiernaast afgebeelde grafiek laat zien dat het aantal klanten van KPN en haar wholesale providers op ons vaste net aanzienlijk is gegroeid van 39% leegstand naar ruim 91% bezetting. Groot voordeel is dat de ARPU (Average Revenue Per User) flink hoger is vooral door de iTV dienst en dat we nu klanten geen korting per maand meer hoeven te geven vanwege een langzame koperverbinding.

Dat iedereen die daar behoefte aan had nu de beschikking heeft over snelle KPN diensten is ook duidelijk terug te zien in het sentiment. Onze klanten hebben het vertrouwen en geloof terug in KPN. Het project Steendam is een succesverhaal omdat dit FTTH project behoort tot de top3 best bezette glasvezelnetwerken van KPN. Resultaat is hogere netwerkbezetting en winback van klanten voor KPN en een hogere klanttevredenheid in Steendam. Al met al een Win-Win resultaat.

Weet dat dit concept altijd kopieer baar is naar andere buitengebieden. Voor meer informatie over dit project of eventuele vragen en opmerkingen neem dan contact op met theo.mol@kpn.com of met janroel.salomons@kpn.com